top of page
  • Writer's pictureJ P

Χρειάζονται οι μητέρες περισσότερες θερμίδες ενώ θηλάζουν;



Η απάντηση είναι πως ναι ✅. Οι μητέρες που θηλάζουν χρειάζονται γενικά περισσότερες θερμίδες για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες. Συνιστώνται επιπλέον 330 έως 400 kcal ημερησίως, ανάλογα την ηλικία, τον δείκτη μάζας σώματος, το επίπεδο δραστηριότητας και την έκταση του θηλασμού (αποκλειστικός ή μη θηλασμός).


Ποιες τροφές να καταναλώνω ενώ θηλάζω;


📌Εστιάστε σε υγιεινές επιλογές που θα βοηθήσουν στην παραγωγής γάλακτος.

📌Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως άπαχο κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά, φασόλια, φακές και θαλασσινά με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο.

📌Επιλέξτε μια ποικιλία από δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς και φρούτα και λαχανικά.

📌Η κατανάλωση ποικιλίας τροφών ενώ θηλάζετε θα αλλάξει τη γεύση του μητρικού γάλακτος. Αυτό θα εκθέσει το μωρό σε διαφορετικές γεύσεις, κάτι που μπορεί να το βοηθήσει να αποδεχτεί πιο εύκολα τις στερεές τροφές μετέπειτα.


Πόσα υγρά χρειάζομαι ενώ θηλάζω;


Καλό θα ήταν να πίνετε ένα ποτήρι νερό ή άλλο ρόφημα κάθε φορά που θηλάζετε, ειδικά αν το χρώμα των ούρων σας είναι σκούρο κίτρινο. Ωστόσο, να είστε προσεκτικές με τους χυμούς και τα ζαχαρούχα ποτά. Η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης μπορεί να συμβάλει σε αύξηση βάρους. Περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης, καθώς η καφεΐνη στο μητρικό γάλα μπορεί να ταράξει το μωρό σας ή να επηρεάσει τον ύπνο του. Καταναλώστε έως 2 ροφήματα που να περιέχουν καφεΐνη, και καλύτερα μακριά από την ώρα του θηλασμού.



Χορτοφαγική διατροφή και θηλασμός;


Εάν ακολουθείτε μια χορτοφαγική διατροφή, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιλέγετε τροφές που θα σας προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Για παράδειγμα:

📌Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, πρωτεΐνες και ασβέστιο. Στις καλές πηγές σιδήρου περιλαμβάνονται οι φακές, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα μπιζέλια και τα αποξηραμένα φρούτα, όπως οι σταφίδες. Για

να βοηθήσετε το σώμα σας να απορροφήσει τον σίδηρο, καταναλώστε τροφές πλούσιες σε σίδηρο σε συνδυασμό με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C.

📌Για πρωτεΐνες, σκεφτείτε φυτικές πηγές, όπως προϊόντα σόγιας και υποκατάστατα κρέατος, όσπρια, φακές, ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά ολικής αλέσεως.

📌Καλές πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα σκούρα πράσινα λαχανικά. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν προϊόντα εμπλουτισμένα με ασβέστιο και εμπλουτισμένα, όπως χυμοί, δημητριακά, γάλα σόγιας, γιαούρτι

σόγιας και τόφου.

📌Μία ακόμη επιλογή αποτελούν τα συμπληρώματα. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης πιθανότατα θα σας συστήσει ένα καθημερινό συμπλήρωμα βιταμίνης Β-12. Η βιταμίνη Β-12 βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικά προϊόντα, επομένως

είναι δύσκολο να λάβετε αρκετή ποσότητα με χορτοφαγικές δίαιτες.


Ποιες τροφές και ποτά πρέπει να περιορίζω ή να αποφεύγω ενώ θηλάζω;

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά αξίζουν την προσοχή σας ενώ θηλάζετε. Για παράδειγμα:Αλκοόλ. Δεν υπάρχει επίπεδο αλκοόλ στο μητρικό γάλα που να θεωρείται ασφαλές για ένα μωρό. Εάν πιείτε, αποφύγετε το θηλασμό έως ότου το οινόπνευμα έχει απομακρυνθεί τελείως από το μητρικό γάλα. Αυτό διαρκεί συνήθως δύο έως τρεις ώρες για 355 ml μπύρας 5%, 148 ml κρασί 11%

περιεκτικότητας σε αλκοόλ ή 44 ml 40% αλκοολούχων ποτών, ανάλογα με το σωματικό σας βάρος. Μία λύση είναι να αντλήσετε γάλα για να ταΐσετε το μωρό σας αργότερα. Καφεΐνη. Αποφύγετε να πίνετε περισσότερα από 2 ποτά με καφεΐνη την

ημέρα. Η καφεΐνη στο μητρικό γάλα μπορεί να ταράξει το μωρό σας ή ναεπηρεάσει τον ύπνο του μωρού σας.


Μπορεί η διατροφή μου να επιφέρει κάποια αλλεργική αντίδραση;

Ορισμένα τρόφιμα ή ποτά στη διατροφή σας θα μπορούσαν ίσως να προκαλέσουν στο μωρό σας αλλεργική αντίδραση. Εάν το μωρό σας εμφανίσει εξάνθημα, διάρροια μετά το θηλασμό, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.

Εάν υποψιάζεστε ότι κάτι στη διατροφή σας μπορεί να επηρεάζει το μωρό σας, αποφύγετε το φαγητό ή το ποτό έως και για μια εβδομάδα για να δείτε αν κάνει διαφορά στη συμπεριφορά του μωρού σας.

9 views0 comments
bottom of page